20 Best “Can We Talk” Replies

It helps to reply with something you will do when someone asks you can we talk? This shows they want to engage you in a conversation or tell you something important.

How you respond is important because it will tell them if you will have a real conversation with them. It’s also common for individuals to use this phrase when they have something of gravity to tell you.

Vital information is often shared using this statement as a preamble, it’s a sign that you are sharing something confidential or serious.

In this article, we have 20 of the best replies to Can we talk?

This will ensure you sound concerned or interested in what they have to say. It builds trust and they will share anything with you.

20 Best Replies to “Can We Talk?”

  1. Of course, what’s on your mind?
  2. I’m not free to talk right now, let’s reschedule
  3. Yes, let us talk. We can discuss somewhere private.
  4. Sure, I will call you at the end of the day
  5. Absolutely, I’m here to listen. What’s going on?
  6. Yes, we can. Come by the office tomorrow.
  7. I’m all ears. What’s the gist?
  8. Yes, we can have a conversation but not on my time.
  9. I’m happy to talk. What’s on your mind?
  10. I’m here for you, but I need time before I can have any conversation
  11. Sure thing, let’s chat. What’s been on your mind lately?
  12. Of course, I’m available. What’s troubling you?
  13. Yes, let’s talk. Is there something specific you want to discuss?
  14. I’m here to listen. What’s bothering you?
  15. I’m free to talk whenever you are
  16. Sure, I have been waiting for you to have this conversation
  17. Yes, let’s talk. How can I help you?
  18. I’m all ears. You have my attention now.
  19. Absolutely, talk to me 
  20. I’m happy to pick your brains.
READ:  20 Appropriate Response to "Is That So?"

1. Of course, What’s On Your Mind

Can We Talk Replies

An assertive reply to Can we talk is saying of course, what’s on your mind? This response acknowledges their request while asking them what they are thinking.

When you reply this way, they will feel comfortable sharing information or just conversing with you.

We find this response useful when you are dealing with someone close to you like a friend or colleague whom you genuinely want to listen to.

Example:

Speaker: Good day, Can we talk?

Answer: Thank you. Of course, what’s on your mind?

2. I’m Not Free To Talk Right Now, Let’s Reschedule

When you are busy and not ready to have a conversation, it’s polite to respectfully decline their request while rescheduling for another time.

This reply covers such circumstances because you have excused yourself and made plans for later. Important conversations should not be rushed, so always create ample time to discuss important things.

Use this when you’ve got a busy schedule, it tells them you want to create a special time to talk. And changing the date means it’s important to you. This way they don’t think you are throwing them off.

Example:

Speaker: I need to see you. Can we talk?

Answer: I’m not free to talk right now, let’s reschedule, please.

3. Yes, Let’s talk. We Can Discuss Somewhere Private.

The statement Can we talk? Is often laden with serious business and such talks should be discussed in confidentiality.

You can convey this notion with your response. This reply acknowledges them by agreeing to talk and then offering to do this in privacy.

Doing this shows them you value their opinions and take them seriously. If you want to talk in private, it means you don’t want any secrets they share to be common knowledge. This will create a trusting bond between both of you.

Example:

Speaker: I’ve been looking for you, can we talk?

Answer: Yes let’s talk. We can discuss somewhere private.

4. Sure, I Will Call You At The End Of Day

You don’t need to always respond to the immediacy of the request, especially when you have things to do.

I get how hard it is to find time in a busy day to have an unplanned conversation. When you have other things to do but will be free later, postpone the conversation to your free hours.

This way, they know you will call when you have time. It’s nice to inform them you are making time for them and not ignoring them.

Example:

Speaker: Can we talk?

Answer: Sure, I will call you at the end of the day

5. Absolutely, I’m Here To Listen. What’s Going On?

A reassuring reply is saying this here. It tells them you will listen to what they have to say while inquiring what the situation is.

Use this when you suspect there is a serious matter to be discussed. It tells them you are paying attention and have interesting what they have to say.

READ:  21 Best Responses When Someone Points Out a Mistake in an Email

Example:

Speaker: Can we talk?

Answer: Absolutely, I’m here to listen. What’s going on?

6. Yes, We Can. Come By The Office Tomorrow.

Yes, we can. Come by the office tomorrow. Here, you acknowledge their request while asking them to come to another location for the talk.

This reply also changes the timing of the conversation. We recommend using this when you want to postpone the conversation to a more convenient time and place.

Example:

Speaker: Can we talk

Answer: yes, we can. Come by the office tomorrow and we have a sit-down.

7. I’m All Ears, What’s The Gist?

Saying I’m all ears, what the gist implies you are very interested in hearing what they have to say. It shows them you have been waiting for the conversation and are ready to listen with rapt attention.

We recommend replying this way when you receive requests from someone you have been anxiously waiting to talk with.

Example:

Speaker: Toby, can we talk?

Answer: Finally, I’m all ears, what’s the gist

8. Yes, We Can Have A Conversation But Not On My Time

You won’t always have the time to sit down for a chat. This is true for most individuals who have daily jobs to go to. When someone says can we talk?

Use this reply to inform them they will have to select a better time for you to have the conversation. Doing this means you will not talk while on duty.

Example:

Speaker: can we talk?

Answer: yes, we can have a conversation but not on my time. Maybe after work.

9. I’m Happy To Talk. What’s On Your Mind?

I’m happy to talk, what’s on your mind is one of the best replies to Can we talk? Any reply that positively responds to them will be much appreciated.

It shows them they are heard and seen because it’s only human to feel that way. When you say you are happy to talk, it tells them they can share anything with you. We recommend using this with your kids, and family members.

Example: 

Speaker: Dad, can we talk?

Answer: Darling, I’m happy to talk. What’s on your mind?

10. I’m Here For You, But I Need Time Before I Can Have Any Conversation

It’s not uncommon to not be in the mood for a chat or conversation. The speaker might have wronged you in the past and you aren’t ready to face them yet.

This reply tells them you have no malice towards them, but you will feel better if given time before you talk. The best conversations are those that you do willingly without coercion or hate.

Example: 

Speaker: Hey, can we talk?

Answer: I’m here for you, but I need time before I can have any conversation

11. Sure Thing, Let’s Chat. What’s Been On Your Mind Lately?

If someone says can we talk? It means they want to be heard. They have something to share with you. One best reply is to let them know you have the time to listen to them.

READ:  5 Ways to Politely Ask for Money From Celebrities

By saying what’s been on your mind lately, they will feel comfortable to share things with you. This reply is a positive response.

Example:

Speaker: Can we talk?

Answer: Sure thing, let’s chat. What’s been on your mind lately?

12. Of course, I’m Available. What’s Troubling You?

One best reply to Can we talk is of course. I’m available. What’s troubling you? This response tells them you have no issues with having a conversation with them.

When you ask what’s troubling you, you create a safe space for them to get things off their chest. The trust between the both of you increases when you make them comfortable.

Example:

Speaker: Can we talk?

Answer: Of course, I’m available. What’s troubling you?

13. Yes, Let’s Talk. Is There Something Specific You Wanted To Discuss?

It shows you are aware when you use this reply mentioned here. When someone says can we talk? It’s usually because they have something of value to talk to you about.

It might be something personal or vital information they want to share with you. It helps to respond directly so they know you understand they want to have a serious conversation.

14. I’m Here To Listen, What’s Been Bothering You?

You can show concern to them by telling them you are here to listen. This response is best suited in a professional capacity such as a job or mentorship.

We recommend this when talking to people kept under your care, such as children, young adults, and workers. This puts them in a comfortable and Zen mood.

Examples:

Speaker: Can we talk

Answer: Always, I’m here to listen, what’s been bothering you

15. I’m Free To Talk Whenever You Are

One reply that’s better at keeping the speaker in a positive mindset is saying free to talk whenever you are.

This means you are waiting on them to decide the perfect time for the both of you to have a decent conversation. It’s also a way to tell them they shouldn’t rush the conversation and can take their time.

Example:

Speaker: Can we talk?

Answer: Yes, I’m free to talk whenever you are

16. Sure, I Have Been Waiting For You To Have This Conversation

When there is an elephant in the room, it helps to have a conversation about it. You may have been waiting for them to bring up a conversation and this question is the perfect time for it to happen. Use this reply to show them you are ready to have this conversation with them.

Example: 

Speaker: Can we talk?

Answer: Sure, I have been waiting for you to have this conversation

17. Yes, Let’s Talk. How Can I Help?

Yes, let’s talk, how can help? Is one of the best replies to Can we talk? Use this when talking to customers or visitors to an establishment.

It’s a professional or formal response that is guaranteed to get all the customers happy.

Example:

Speaker: Can we talk?

Answer: Yes, let’s talk. How can I help?

18. I’m All Ears. You Have My Attention Now.

A reply that bolsters confidence in the speaker is saying this here. It tells them you are a good listener, which will make them happy and appreciative of you. Use this with those people whose conversations have been long postponed.

19. Absolutely, I’m listening. What’s Going On?

One of the best replies is saying I’m listening. What’s going on? This shows that you recognize the gravity of the situation and are interested in knowing the details of their information.

We recommend using this when you expect a progress report on something under the care of the speaker.

20. I’m happy To Pick Your Brain.

A welcoming reply is saying I’m happy to pick your brains. This means you know and expect them to have a conversation with you.

It’s commonly used when you have a strong idea about the topic or are used to discussing things with them.

Wrapping Up

All the above replies are the best collection suitable for a question like Can we talk?

They have been well explained to show you the different scenarios they can be applied.

Leave a Comment