20 Different Ways to Say “Don’t Worry About It” Professionally In Email

We have all been there when we have to write a professional email at work, but get stuck because we lack the right words that would be formal and appropriate.

We have compiled a list of 20 alternative ways you can say Don’t worry about it in an email professionally.

The great thing about our list is that they have been carefully explained with examples of describing how you can fit them in multiple situations.

20 Different Ways to Say “Don’t Worry About It” Professionally In Email

1. Please Don’t Concern Yourself With That Matter

It helps to say please don’t concern yourself with that matter when you want to reassure them about an issue. This response will put them at ease having the knowledge you have everything under control.

We recommend using this when you have been asked about something you do not want them to know. This could include a personal issue or work-related.

When you apply this method properly, you formally decline to offer any information.

Example:

Speaker: What happened to the team of researchers yesterday?

Answer: The team is good and please don’t concern yourself with such matters, they are handled by others.

2. It’s Not Something You Need To Worry About 

Sometimes you need to instill assurance on a subject in them, it’s formal to say it’s not something they need to worry about. When you use this in an email, you are rooting for yourself. I recommend using this with your superiors.

This statement will build confidence where you need them to believe you can do something. It is important to convey this when writing an email in a workspace, or response to a query.

Example:

Speaker: This is the third time you have taken sick leave in two months, I have some concerns about your work.

Answer: I have seen the doctor and taking the proper medication, it’s not something you need to worry about.

3. Please Don’t Trouble Yourself Over It

You should effectively use words that satisfy their curiosity in a professional email. Saying please don’t trouble yourself over it, formally tells them you are doing well. It’s how you politely decline help from someone offering it.

We recommend you use this when someone helps you, it could work on something together, or bring you resources.

Example: 

Speaker: I see you have been working on your new tree house, I can bring some tools over the weekend to help.

Answer: Thank you, for offering please don’t trouble yourself over it. I have it covered.

4. I Assure You It Is Taken Care Of

A formal reply that is synonymous to don’t worry about it is saying I assure you it is taken care of. You are telling them you have everything under your control covered. It always helps to transmit confidence when tasks have been put under you.

We recommend using this statement when taking responsibility for something under your care.

Example:

Speaker: By next week’s meeting those invoices should have been sorted out, any progress report?

READ:  19 of the Best "Thank You For Attending The Meeting" Email Templates

Answer: I assure you it is taken care of

5. You Needn’t Be Concerned With That Issue

If you want to send a message to them about them a situation, it helps to buttress your point in a professional email.

This way, they have absolute trust in your abilities. In a formal email, use this to explain how much progress you have made.

We recommend using this answer when emailing a progress report or important update.

Example: 

Speaker: everything in last month’s report was cleared. Do we have approval for next month’s budget allocation?

Answer: The budget team is working on them, you needn’t concern yourself with that issue.

6. Please Don’t Feel Obligated To Worry About it

You will have days when people need assurances from you about your issues or something work-related. To provide these assurances, use the proper words to convey the right tone.

Saying they shouldn’t feel obligated about you or the project saves them from unnecessary worry.

We recommend using this with those who show sincere concerns about an issue or situation.

Example: 

Speaker: I will come over next week to see how you are getting along with the new system.

Answer: Please Don’t feel obligated to worry about it, I have familiarized myself with the workings of the system.

7. It’s Not Your Responsibility To Worry About That

Telling them it’s not their responsibility to worry about a situation is a formal way of informing them don’t worry about it.

This statement means whatever tasks they are inquiring about are being handled by other persons.

We recommend using this email when posting a newsletter containing important pieces of information in a professional office structure. It’s best suited for times when the proper division of labor needs to be clearly described.

Example:

Speaker: After my shift, I worked the shelves to take stock of inventory.

Answer: You have your Assigned task, it’s not your responsibility to worry about that.

8. You Needn’t Concern Yourself With That Matter

If you feel someone has crossed boundaries with you or someone else, it is best to address this formally.

It could be their constant questions about your personal life or activities at work, or designated job role. Where you are not obliged to divulge information, use this to politely tell them off.

We recommend using this with a close friend or colleague.

Example: 

Speaker: When do you think they will approve your leave?

Answer: You needn’t concern yourself with that matter, it will be sorted in good time.

9. That’s Not Something You Need To Trouble Yourself With

You can show appreciation to them when they offer to help you with something. It is a polite thing to do, especially when they help you.

With a statement like this, you are acknowledging their efforts and informing them you can handle yourself.

We recommend using this with family members or close relations.

Example: 

Speaker: With the rains predicted this year, we may need additional gear to support the search teams.

READ:  25 Best Ways to Politely Ask for an Update (In an Email)

Answer: Management is handling the logistics, that’s not something you need to trouble yourself with. Thank you.

10. It’s Under Control, So Please Don’t Worry About It

External assessment of a project or assignment happens from time to time in corporate offices. These people need assurances and have to evaluate the physical structures or policies in place.

This statement ensures the display of a high level of control in the affairs left under your supervision.

In a formal email, it’s professional to explicitly convey confidence through your words. This will allow you to build an important relationship with the other party which will be based on mutual respect.

Example: 

Speaker: The situation with the new workers seems to be a sensitive one. Do I need to intervene?

Answer: Everything is under control so please do not worry about it.

11. The Matter Has Been Resolved Already

Simple answers can significantly be the difference between a misunderstood message or miscommunication between the both of you.

Saying the matter has been resolved is another way to formally tell them don’t worry about it in an email.

We recommend you use this when a pending situation or issue has been resolved. It tells them they have nothing to worry about because you have provided the solution.

Example:

Speaker: I still haven’t heard an update on the leakage crisis.

Answer: The matter has been resolved already, and we are making progress and strides.

12. Everything Is Moving According To Plan 

Say everything is moving according to plan when you want formally tell them don’t worry about it in an email. When you convey this in an email, you are showing them you are making progress with the task you have been given to handle.

We recommend using this to explain to a boss or someone in higher authority. It shows them you are hands-on with the task you are doing. Doing this will build a trusting relationship between the both of you.

Example: 

Speaker: The time frame of the project is reaching the midway point. How much progress is being made?

Answer: Everything is moving according to plan, and the project will be finished on time.

13. The Affairs Have Been Taken Care Of

Sometimes you have to let them know that you have covered all the basics of the things you are required to do. A professional email will formally inform them not to worry about it.

It conveys how much progress is about the particular situation, telling them you have taken care of your affairs.

We recommend using this when you are responding to subordinates or giving a description of something under your jurisdiction.

14. All Is Well And On Track 

When you say all is well and on track, you are formally telling them not to worry about it. This means you are making good progress on whatever thing you have been designated to handle.

It helps to be confident when you speak to them. With the right words, you portray yourself as someone trustworthy.

READ:  30 Ways to Say "I Will Do My Best" to Boss

We recommend using this with emails that will be viewed by others. It does well to always highlight your accomplishments.

Example:

Speaker: Where are we on the civil case lawsuit?

Answer: All is well and on track with the case. Our clients have agreed to our terms.

15. I Have Done All The Things, Don’t Bother Yourself

The important thing when you are required to recount something under your care is to ensure your results show your progress.

In a formal email, a replacement for don’t worry about it is here. It tells them you have done everything according to the plan and they shouldn’t bother.

You should use this on large-scale reporting or analysis of a subject. Here you are assuring them all protocols have been followed through.

Example:

Speaker: I am coming over to go through the procedure one more time before tomorrow’s games.

Answer: That won’t be necessary, I have done everything, don’t bother yourself.

16. Let Me Handle It, You Don’t Need To Worry About That

If you ever are in a situation to prove yourself, you can formally put this in an email. Tell them to let me handle it, you don’t need to worry about that.

This is a polite and professional way to inform a superior you are willing and ready to handle a particular task.

It comes in useful when you can show them you can do something unexpected of you. And with the right words this message is received.

17. I Appreciate Your Concern, But I Assure You It’s unnecessary

One way to decline help from others in a polite manner is to acknowledge their request and assure them you can handle yourself.

In a professional email, you want to keep things short and to the point. Let your message carry the full meaning of your intentions.

Example:

Speaker: Do we need to overhaul the cleaners, they didn’t meet their deadline for the last month.

Answer: I appreciate your concern, but I assure you it is unnecessary

18. You Can Leave That Matter To Me, There’s No Need To Worry

An alternative to don’t worry about it professionally is saying you can leave that matter to me, there’s no need to worry.

It is a message that tells them you have handled everything under you. We recommend using this within an office structure, especially where you want to adopt bigger responsibilities.

19. Thank You For Your Consideration, But I’ve Got It Covered

With this alternative statement, you acknowledge their help while assuring them of handling things left to you.

We recommend using this when you are in charge of a team and have to report your progress.

20. I Understand Your Concern But It’s Not A Problem

If someone has concerns about how you have done something or handled a project. This is a formal way of telling them not to worry about it. Keep your professional emails straight to the point.

1 thought on “20 Different Ways to Say “Don’t Worry About It” Professionally In Email”

  1. I have been worrying about stuff that are beyond my control. How do I stop worrying about things that are not in my control?

    Reply

Leave a Comment